* 4.11.1869   м. Харків
+ 11.02.1930   м. Москва, Росія

російський співак, композитор і викладач українського походження
Біографія Твори

Михайло Слонов народився 4 листопада (16 листопада за старим стилем) 1869 року в Харкові на Холодній Горі в родині купця. З дитинства в нього проявилися музичні здібності, і ще хлопцем він співав в церковному хорі.

З 1887 по 1893 роки М. Слонов вчився в Московській консерваторії, де займався по класу вокалу і по класу композиції. Під час навчання він дуже зблизився з С. Рахманіновим. В грудні 1892 року Михайло організував для Рахманінова концертні поїздки містами України, яка входила тоді в склад Росії. Серед інших міст молоді музиканти побували з концертами в Харкові. Влітку 1893 року Слонов повіз Рахманінова в місто Лебедин (тепер Сумська область). М. Слонов написав також лібретто до двох опер Рахманінова, а Рахманінов присвятив Слонову декілька своїх романсів.

З кінця 90-х років ХІХ ст. бере початок дружба Слонова з Ф. Шаляпіним. М. Слонов написав декілька романсів для Шаляпіна, під його редакцією були видані поеад 70 арій і романсів з репертуару співака. В лютому 1903 році Слонов привіз Шаляпіна до Харкова, і той співав в оперному театрі Комерційного клубу. Пізніше вони разом подорожували - плавали кораблем до Єгипту, а по дорозі мали ще концерт в Константинополі.

М. Слонов викладав спів в московських приватних гімназіях. Після жовтневої революції 1917 року він не виїхав на еміграцію, а залишився в Росії. Він працював музичним інструктором музичного сектора Держвидаву (1921), а в середині 20-х років керував самодіяльними хоровими колективами.

Творчість М. Слонова багатогранна. Він написав понад 30 романсів, а також хори, дитячі пісні, духовну музику, музику до спектаклів. Він займався перекладом на російську мову творів зарубіжних композиторів, склав декілька збірників пісень для дітей різного віку.

Помер Михайло Слонов 11 лютого 1930 року в Москві.

Джерела
Твори ( з музичних видань і програм фестивалів з сайту MuBiS.com.ua ) Біографія
Милість миру. М. Слонов  (e moll )
@MuBiSAjka2010 - 2023